Представили смо АЛГО систем за рано читање на националном скупу АСТЕК

У суботу, 22.06.2019, у хотелу Зира у Београду, одржана је Прва национална конференција АСистивних ТЕхнологија и Комуникација АСТЕК, на којој су представљана различита техничко-технолошка решења, али и отворена значајна питања унапређења квалитета живота особа са хендикепом.

Гостујући излагач на овом скупу била је и проф. др Вања Ковић са Филозофског факултета у Београду, која је указала на потребу и могућности спуштања системске обуке читању на ранији узраст – чак за две године. Као што смо више пута истицали – ранији старт подржан је како савременим сазнањима неуронауке и развојне психологије, тако и чињеницом да имамо најједноставније писмо. Уз ове аргументе, проф. Ковић изнела је и основне поставке АЛГО метода за почетно читање, једног решења овог важног изазова, и представила резултате наших досадашњих истраживања ефеката обуке АЛГО системом, и раног подучавања читању уопште.

Уз то, учесници конференције били су у прилици и да се у изложбеном делу упознају са основном ” алатком” Алго система – Алго словарицом, која је привукла пажњу и са којом су се они радо ” поиграли”.

Посетиоци скупа препознали су потенцијал нашег модела као могућег средства за рад не само са децом типичног развоја, већ и са децом са говорно-језичким и другим тешкоћама, па је ово била сјајна прилика за размену мишљења и разговор о могућим правцима даљег развоја.

Posted in Вести.

Leave a Reply

Your email address will not be published.